PVC vloeren

Laten we u eerst uitleggen wat een PVC vloer is. Een PVC vloer is een houtvrije vloer. Deze vloer wordt gemaakt van kunststof en bevat verschillende lagen polyvinylchloride. De vloer is dankzij de huidige technieken bijna niet van een echte houten vloer te onderscheiden.

De voordelen van een PVC vloer

Lange levensduur
Een PVC vloer is een stuk sterker dan laminaat of vloeren van vinyl. De vloer is sterk en gaat daarom jarenlang mee. Door de goede slijtlaag zullen er nauwelijks grove beschadigingen ontstaan.

Weinig onderhoud
Een PVC vloer heeft een glad oppervlak. Hierdoor kan de vloer goed tegen vocht en is deze gemakkelijk schoon te houden. Een PVC vloer heeft vrijwel geen onderhoud nodig, onderhouden kan eenvoudig door regelmatig te stofzuigen en te dweilen.

Geluiddempend
PVC vloeren staan er om bekend zeer geluiddempend te werken. Wanneer u in een tussenwoning of appartement woont is deze vloersoort dus ideaal.

Geschikt voor vloerverwarming
Een PVC vloer is zeer geschikt voor vloerverwarming. Warmte wordt door het dunne PVC gemakkelijk doorgelaten, waardoor de vloer snel opwarmt. U hoeft dus niet bang te zijn voor beschadigingen aan uw vloer. PVC vloeren hebben de unieke eigenschap om zich aan de temperatuur van de omgeving aan te passen.

Geen plakplinten nodig
Een PVC vloer kan strak tegen de muur of met een staande plint gelegd worden. Hierdoor zijn er geen platte plinten nodig voor de afwerking van de vloer. Dit scheelt veel werk. Wel raden we u aan om altijd hoge plinten te plaatsen. Ook adviseren wij om de kozijnen rondom af te kitten.

Makkelijk te vervangen
Mocht er na een tijdje beschadigingen ontstaan aan de vloer, dan is dat deel gemakkelijk te vervangen. De strook met de beschadiging kan individueel gerepareerd worden, zo hoeft u niet de hele vloer te vervangen.

PVC in de badkamer of keuken?
Niet alle vloeren zijn geschikt om te plaatsen in een vochtige ruimte, zoals de keuken of badkamer. Plak-PVC kan echter zonder problemen in deze ruimtes worden geplaatst. De vloer kan niet gaan werken of verkleuren onder invloed van vochtigheid. Ook in de badkamer kunt u dus een sfeervolle vloer plaatsen!

Het verschil tussen laminaat en PVC?

PVC en laminaat lijken op het eerste gezicht behoorlijk veel op elkaar. Als we naar het materiaal gaan kijken, worden de eerste verschillen snel duidelijk.

Zo is PVC vervaardigd uit polyvinylchloride; een dun, soepel en makkelijk te bewerken materiaal. Laminaat bestaat daarentegen uit meerdere samengeperste lagen en is doorgaans dikker.
Nog een verschil tussen beide vloeren is dat een PVC vloer ook gelijmd gelegd kunnen worden, terwijl laminaat alleen zwevend gelegd wordt.

Het verschil tussen PVC en parket?

Het materiaal
Er zijn zeker verschillen tussen deze twee vloertypes. Om te beginnen met het belangrijkste verschil tussen parket en PVC: het materiaal. Parket is een houten vloer, PVC niet. PVC wordt gemaakt van kunststof en bevat verschillende lagen polyvinylchloride. De vloer is dankzij de huidige technieken bijna niet van een echte houten vloer te onderscheiden

Het onderhoud
Een ander belangrijk verschil tussen parket en PVC is het onderhoud. Een parketvloer heeft veel onderhoud nodig en zal periodiek geschuurd en in de olie moeten worden gezet. Een PVC vloer is een zeer onderhoudsarme vloer; door met regelmaat te zuigen en dwijlen houd je de vloer al netjes.

Vloerverwarming
Lang niet elke parketvloer is geschikt voor vloerverwarming. Veruit de meeste PVC-vloeren zijn dit wel. Heeft u vloerverwarming en verkiest u parket boven PVC? Dan dient u te kijken naar een parketvloer die geschikt is voor vloerverwarming, hetgeen uw keuze kan beperken.

Weerbaarheid
Parket is gemaakt van hout, en hout is kwetsbaar. Dat is zeker iets om rekening mee te houden; zo zijn krassen en vlekken snel zichtbaar. PVC is een stuk sterker en weerbaarder, het kan prima tegen een stootje of vocht.

Akoestische eigenschappen
Een belangrijk verschil tussen parket en PVC zijn de akoestische eigenschappen van beide vloeren. PVC is zeer stil, vooral wanneer het verlijmd PVC betreft. Dit kan doorslaggevend zijn voor toepassing in bepaalde ruimtes, denk hierbij aan een bovenverdieping of kleine ruimtes.

 

PVC vloer in visgraat

Wanneer u een prachtig patroon in uw vloer wilt, dan is de kans groot dat u voor een visgraat vloer gaat. De PVC vloer in visgraat is er in zowel klassieke als moderne stijlen.

De klassieke keuze bevat korte en smalle stroken, bijvoorbeeld in combinatie met een band en (zwarte) bies langs de randen van de wanden.

Een meer moderne keuze is die voor walvisgraat. Het gaat om lange en brede stroken van PVC. Door die in visgraatverband te leggen ontstaat er een moderne uitstraling, die tegelijkertijd heel stijlvol oogt.

Let op : visgraat verschilt van de Hongaarse punt. In dat geval liggen de stroken in verstek met de punten tegen elkaar

Plak en klik PVC

Plak PVC

Een verlijmbare PVC-vloer wordt ook wel dry-back PVC genoemd (plak-PVC) Deze vloeren worden met speciale lijm aan de ondergrond bevestigd. Het leggen van plak-PVC moet door een professional worden gedaan. Eenmaal gelegd ligt de vloer muurvast. Je kunt de vloer dan ook niet meenemen bij een eventuele verhuizing.

Een PVC-vloer die je kunt verlijmen aan de ondergrond is vooral erg makkelijk, zo hoef je bijvoorbeeld niet bang te zijn dat de vloer gaat schuiven zoals bij zwevende vloeren.

Ook is plak-PVC dunner dan een vloer met kliksysteem. Wanneer u vloerverwarming hebt in de woning, is een dunne vloer het beste voor de warmtegeleiding. Hetzelfde geldt voor vloerkoeling.

 

Klik PVC

Naast kliklaminaat is er tegenwoordig ook klik PVC verkrijgbaar. Dit is een duurzame, geluiddempende vloer gemaakt van PVC en uitgerust met een kliksysteem. Dankzij deze innovatieve klikverbinding wordt het aanzienlijk makkelijker om een PVC vloer te leggen.

Egaliseren

Wanneer u kiest voor een PVC vloer, dient u ervoor te zorgen dat de basisvloer egaal is. Een PVC vloer is namelijk erg dun, waardoor oneffenheden doorwerken in het PVC. Een PVC vloer is daarom ook het best te leggen op een ondervloer van beton, anhydriet of zandcement.

Ook kunt u een PVC vloer leggen op plavuizen, deze hoeven niet verwijderd te worden. Wij bieden de mogelijkheid om de plavuizen te egaliseren. Waneer u wilt egaliseren met vloerverwarming, zorgen wij ervoor dat de sleuven worden dichtgezet.